Vertaisohjaajaksi kulttuuripajalle?
Vertaisohjaajat ovat kävijöiden vertaisia: kulttuurista kiinnostuneita nuoria aikuisia, joilla on tai on ollut jokin mielenterveyden haaste tai muuten haastava elämäntilanne. Useimmat vertaisohjaajat ovat ensin osallistuneet ryhmiin kävijänä ja hakeneet sen jälkeen koulutukseen. Joillekin koulutus on ensimmäinen asia, johon he lähtevät mukaan Kulttuuripajalla.
Vertaisohjaajakoulutus
Paikka: Vantaan kulttuuripaja Kide
Kesto: 8 eri päivänä järjestettävät 3-4 tunnin koulutustuokiot, joihin sisältyy ruoka (maksuton).
Seuraavan koulutuksen päivämäärät ja ajat: (ilmoittautuminen viimeistään 21.8.)
- 30.8. klo 11-15
- 6.9. klo 11-15
- 13.9. klo 11-15
- 20.9. klo 12-15
- 1.10. klo 11-15
- 4.10. klo 11-15
- 11.10. klo 12-15
- 18.10. klo 11-15
Koulutuksen sisältö:
- Omat vahvuudet ja voimavarat
- Omat kiinnostuksen kohteet
- Vuorovaikutustaidot
- Ryhmän ohjaaminen
- Ryhmätoiminnan suunnittelu
- Kulttuuripajatoiminta
Koulutuksessa käydään läpi vertaisohjaajana toimimisen periaatteet ja käytännön asiat, pohditaan vuorovaikutusasioita ja valmistaudutaan erilaisiin tilanteisiin, ajatuksiin ja tunteisiin, joita voi tulla vastaan ryhmiä ohjatessa. Koulutuksen aikana suunnitellaan myös ensimmäinen oma ryhmä. Koulutuksen käyminen ei edellytä ryhmien ohjaamista ja siitä on hyötyä, vaikka et lähtisikään ryhmiä ohjaamaan. Vertaisohjaajat ovat ryhmien ohjaamisen lisäksi Kulttuuripajalla mukana esimerkiksi teemapäivien ja tapahtumien suunnittelussa ja toteuttamisessa, toimintaesittelyissä ja luomassa hyvää ilmapiiriä.
Koulutuksessa saat Vertaisohjaajan työkirjan ja muut materiaalit ja jokaisena koulutuspäivänä tarjotaan ruoka. Koulutuksesta valmistuneet vertaisohjaajat saavat koulutuksesta todistuksen.
Vertaisohjaajilta edellytetään kykyä kohdella ystävällisesti ja asiallisesti erilaisia ryhmäläisiä sekä kykyä sitoutua aikatauluihin ja sopimuksiin. Erityistaitoja ei vaadita. Työntekijät tukevat vertaisohjaajia koulutuksen jälkeenkin säännöllisillä työnohjauksellisilla ryhmäkeskusteluilla, henkilökohtaisilla mentorointikeskusteluilla ja olemalla aina paikalla pajalla. Vastuu haastavista tilanteista on työntekijöillä.